Det är inte så väl känt hur mycket vatten vi i Sverige använder varje år, och till vad. Kikar man på siffrorna så ser man att Kärnkraften använder överlägset mest vatten, nästan ofattbara 10 miljarder m3 vatten. I princip allt detta vatten är saltvatten, och man återför också vattnet till havet när man använt det.

Vårt sötvatten kommer till största delen från ytvattentäkter (c:a 80%) medan 13% är grundvatten och resterande 7% är ospecificerat. Av denna totala volym behandlas c:a 35% i vattenverk och ingår i det kommunala distributionsnätverket.

Om vi bortser från kärnkraftens användning av saltvatten så återstår tillverkningsindustrin som största sötvattenförbrukare med 1.6 miljarder m3 per år, varav det allra mesta är råvatten. Hushållen förbrukar å sin sida 565 miljoner m3 vatten per år i form av kommunalt dricksvatten samt enskilda brunnar. I runda tal åtgår 164 miljoner kubikmeter vatten för att spola i svenska toaletter, och ungefär lika mycket för dusch och hygien. Det kan vara värt att 211 miljoner kubikmeter kommunalt dricksvatten försvinner årligen till bland annat läckage i trasiga ledningar.

Vattenreningsverken tar emot nästan allt avloppsvatten från hushållen (en mindre del går till recipient via enskilda lösningar) samt 580 miljoner m3 dagvatten som på grund av gamla kombinerade system hamnar i reningsprocessen.

Visst är det fascinerande siffror?

Written by admin

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.