När man ska beräkna dimensionerande flöde från ett avrinningsområde använder man sig av vedertagna schablonberäkningar som består bland annat av avrinningskoefficienter, rinntider och dimensionerande regn. Detta kan man göra för hand, eller så använder man ett verktyg så som en modell eller annat beräkningsverktyg. Jag roade mig med att ta fram ett excelark som kan hjälpa till med beräkningarna, och har landat i någon sorts betaversion, se nedan.

Det som händer i den här beräkningsmallen är att man kan definera upp sin markanvändning (i denna version är det ett begränsat antal markanvändningstyper) och välja sin koncentrationstid, återkomsttid och sedan spottar excel ur sig dimensionerande flöde och räknar fram lämplig rördimension åt dig. Man kan även välja rörmaterial och lutning på ledningen, samt ange årsnederbörd för att få ut ett genomsnittligt basflöde.

Jag tror att beräkningarna är någorlunda robusta, jag har testat mot bland annat StormTac med mycket god överensstämmelse.

Det är allt. I kommande versioner tänker jag mig att lägga till beräkning av utjämningsmagasin och även föroreningshalter, samt möjligen även olika former av LOD-anläggningar.

Håll till godo, testa på och återkoppla gärna med förslag på förbättringar.

Written by admin

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.