När man beräknar och modellerar avrinning använder man sig ofta ett så kallat blockregn, som representerar den mest intensiva delen av en regnhändelse eller ett skyfall. Vissa modelleringsverktyg (t.ex. SWMM) medger dock att man istället matar in en tidsserie med nederbörd. Detta ger mer realistiska förlopp vad gäller avrinning och andra hydrauliska aspekter av modelleringen.

Jag tycker det har varit svårt att få tag på bra tidsserier för nederbörd att använda vi sådan modellering, eller för andra typer av nederbördsrelaterade beräkningar, så jag bestämde mig att knappa ihop en arbetsbok som med några få inmatningar spottar ur sig en tidsserie. Man anger varaktighet, total nederbördsmängd och väljer ett “modellregn” som man vill testa, varpå man får en snygg tabell med tid, nederbördsmängd, intensitetet och ackumulerad mängd, i många fall redo att kopieras in i modelleringsverktyget.

Arbetsboken finns att hämta hem via länken nedan. Prova och kommentera gärna.

Nedebördsserierna kommer från ett arbete av Olsson et al [1].

  1. Olsson (2017), Olsson, Jonas, Berg, P., Eronn, A., Simonsson, L., Södling, J., Wern, L. och Yang, W. (2017). Extremregn i nuvarande och framtida klimat. Klimatologi, , vol. 47

Written by admin

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.